Geld, lokaal duurzaam besteed
Graag ondersteun ik initiatieven die duurzaamheid op gebied van geld en economie bevorderen. Bijvoorbeeld Social TRade Organisation in Utrecht (STRO). Dit is één van de weinige organisaties ter wereld die alternatieven voor het geldsysteem ontwikkelt (Niet te verwarren met bitcoins). Omdat we zien dat het huidige geldsysteem armoede en milieuproblemen veroorzaakt.
Nieuw geldsysteem
STRO brengt al ruim twintig jaar nieuwe geldsystemen in de praktijk in Nederland en daarbuiten die laten zien dat het écht anders en beter kan. Speerpunt daarbij is de door STRO ontwikkelde betaalsoftware Cyclos.
Wilt je STRO steunen bij het streven naar een betere wereld? Dat kan op allerlei manieren.
Inmiddels zijn er lokale communities waar bedrijven, ZZP’ers, en soms ook de lokale overheid met elkaar samenwerken. Zo’n community is ‘De Utrechtse Euro’. Daarnaast zijn er de landelijke communities als United Economy en Broodhandel.
STRO noemt dit Circulair Geld. Hoe op lokaal niveau midden- en kleinbedrijf (MKB) elkaar kan versterken, lees je in het boek “De Koop Lokaal Booster”. Dit boek is gratis te bestellen bij STRO, zie deze site.
Transitie begint bij jou
Ben je ondernemer en wil je weten wat lokaal geld voor jou kan betekenen? Wil je misschien actief deelnemen aan het oprichten van een lokaal/regionaal netwerk? Dan vertel ik je er graag meer over en breng je in contact met mensen die je verder kunnen helpen.
Lees alvast dit transitieverhaal geschreven door Inge Schrijver, masterstudent Economics for Transition.
Utrechtse Euro
Zelf ben ik betrokken bij en lid van De Utrechtse Euro. Dit is een digitaal betaalmiddel voor bedrijven en consumenten in de regio Utrecht. Dit geld circuleert langer in deze regio en zorgt dus voor meer omzet voor lokale bedrijven. Zo vinden we elkaar voor lokale inkopen, klussen en projecten. En met rentevrije kredieten vergroten we elkaars bestedingsmogelijkheden.
Kortom: samen zorgen we voor een sterke lokale en duurzame economie.
De Utrechtse Euro is net begonnen, er zijn nu al vele bedrijven die meedoen.
De “Circuit Nederland” app waarmee Utrechtse Euro betalingen gedaan worden vind je in de play store en in de app store. En er zijn drie manieren om aan Utrechtse Euro’s te komen: je verdient ze als bedrijf, je neemt rentevrij krediet op als bedrijf of je koopt Utrechtse Euro’s, wat kan zowel als bedrijf als consument.
Meer weten over wat lokaal geld voor jou kan betekenen?
Neem dan contact met mij op en ik maak graag een afspraak om je daar meer over te vertellen.