Balans door blotevoetendans!

Balans

Je lichaam in balans brengen kan op heel veel manieren: met gezonde voeding, buiten bewegen, innerlijke rust, yoga. En ook helpt het lopen op blote voeten daarbij.

Het maakt je bewuster dan dat je op schoenen loopt. Het brengt je in contact met de grond, de aarde, de textuur onder je voeten: modder, kiezels, een betonnen of een houten vloer. Als je daar op focust, op wat je voeten prettig vinden, wat onder die voetzolen te voelen is, dan kun je bewust ook keuzes maken.

Voetzolen zijn natuurlijk te trainen, zodat je als een fakir of verlicht persoon alles kan ‘belopen’.
Dat is prettig, maar niet het doel. Waar het mij om gaat is om je te laten ontdekken dat voeten juist een gevoeligheid hebben die nieuwsgierig maakt, je voorzichtiger laat zijn en misschien ook: je vrijer laat voelen.

Dragen we schoenen, dan verliezen we voor een deel die gevoeligheid. We hoeven minder op te passen waar(op) we lopen. En het maakt onze voeten zwaarder, letterlijk. En fysiek gesproken, worden alle spieren en botjes die in onze voeten zitten minder beweeglijk. Niet voor niets zijn dansschoenen, licht en flexibel.

Ervaar eens het dansen op blote voeten.
balans in de dans

En ja, dan is een houten vloer wel zo prettig.
De ervaring van blote-voeten-dansers is dat dansen op blote voeten je beweeglijker maakt, meer geaard en afgestemd. Heel prettig wanneer je met een ander danst. En het is minder pijnlijk wanneer je voet de ander zou raken. Misschien dat je niet alleen je hand en armen, maar ook je voet en benen in de dans betrekt!

En wil je weten op welke plekken er op blote voeten veilig en plezierig gedanst kan worden? Kijk dan eens op de danskalender.

Tot slot een tip: heb je last van teveel/te weinig eelt en is het draaien op de voorvoet pijnlijk, dan kan het prettig zijn om een voorvoet beschermer te nemen of sporttape om de voorvoet te doen.

Auteur: Reinier

Ik ben Reinier van Alphen en woorden als autodidact en selfmade man passen goed bij mij. De rode draad in mijn leven is het projectmatig werken. Daarbij heb ik een helikopterview op financiële zaken, automatisering en communicatie. Mijn streven is maatschappelijke meerwaarde toevoegen aan dat waar ik mijn energie aan besteed. En aandacht geven aan evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.